جهش تولید | شنبه، ۳ آبان ۱۳۹۹

گیاهان دارویی در فرهنگ مردم اندیمشک - تولیدات ویژه - نمایش محتوا

 

 

گیاهان دارویی در فرهنگ مردم اندیمشک

Loading the player...

در اندیمشک از گیاهانی مانند میخک به عنوان مسکن دندان استفاده می کنند و از ریواس برای گرمازدگی، تقویت بینایی و اعصاب استفاده می شود و گاهی ریواس را با ماست مخلوط کرده و به صورت ماسک برای بدن استفاده می کنند. از شیره درخت کلخونگ که یک نوع آدامس محلی با بوی خوش می باشد که خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتری دارد به عنوان مسکن دندان استفاده می کنند، گاهی پوست این درخت را ساییده و از آن برای التیام زخم ها استفاده می شود. گاهی میوه کلخونگ را با گندم بو می دهند و با شکر آسیاب می کنند که به آن قوویت می گویند و می خورند که بسیار مقوی ست. برگهای مورد وحشی خشک شده را درون بالش کودکان می ریزند که خاصیت آرامش بخش دارد و به خواب روی زودتر کودکان کمک می کند و گاهی دانه هایش را درون چای دم می کنند که بسیار مقوی ست و برای کمر درد هم بسیار مفید می باشد. از تره کوهی که یک نوع گیاه کوهی می باشد و در مناطق لر نشین رشد می کند درون حلیم، آش و ... به عنوان مکمل استفاده می کنند که خونساز هم می باشد. از گیاه عنش که در مناطق لرنشین رشد می کند برای درمان ورم عضلات استفاده می کنند. بلوط را با ماست مخلوط کرده و از آن برای زخم معده و بیماری های گوارشی استفاده می کنند. گاهی پوست نازک بلوط را خشک کرده که به آن جفت می گویند و برای کسانی که مشک درست می کنند و یا چرم سازی می کنند خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد. از برگ انجیر کوهی برای کاهش قند خون استفاده می شود. کرفس را همراه با دوغ و یا با ترشی مخلوط می کنند که برای دردهای شکم، مفاصل و ضدچاقی موثر می باشد. قومیت لر گل بابونه را به صورت چای دم می کنند و می خورند که برای سردرد موثر است و زرده وسط گل را خشک می کنند و با تخم مرغ مخلوط می کنند و به عنوان خوراکی استفاده می کنند. از دم کرده بوسور (بن سرخ) برای درمان کلیه درد و همچنین برای غذاهای محلی مانند پلیله و نیز سرما خوردگی استفاده می کنند. وکینه نیز یک گیاهی خوشبو مانند گلپر می باشد که با نمک آن را می سایند و قبل از کباب کردن بر روی گوشت می مالند. استفاده از گیاهان در بین قومیت لر اندیمشک مواردی دیگر نیز دارد که در این پادکست به اطلاع شما عزیزان می رسد.